Sprogimas

greitoUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį po susitikimo su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Rishi Sunaku (Rišiu Sunaku) pareiškė, kad tikisi greitai pasiekti susitarimą dėl naikintuvų iš Vakarų partnerių jo šaliai.

V. Zelenskis teigė, kad artimiausiu metu bus paskelbti svarbūs sprendimai dėl, kaip jis vadina, lėktuvų koalicijos karui su Rusija sukūrimo, tačiau dar reikia šiek tiek padirbėti.

Valstybės vadovas tai pareiškė per bendrą spaudos konferenciją su R. Sunaku jo užmiesčio rezidencijoje Čekerse netoli Londono. 

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad susitikime su R. Sunaku aptarė karinių lėktuvų klausimą.

„Tai mums labai svarbi tema, nes mes negalime kontroliuoti dangaus. Jūs tai žinote“, – sakė V. Zelenskis. 

„Mes norime sukurti šią lėktuvų koaliciją. Ir aš esu labai pozityviai nusiteikęs šiuo klausimu. Mes apie tai kalbėjome. Netolimoje ateityje išgirsite, manau, labai svarbių sprendimų, tačiau turime dar šiek tiek padirbėti“, – sakė V. Zelenskis.

Vasarį V. Zelenskis pasakė daug dėmesio sulaukusią kalbą Jungtinės Karalystės parlamente, kurioje prašė vakarietiškų lėktuvų – tai buvo tik antroji jo kelionė į užsienį nuo karo pradžios.

Praėjusią savaitę prasidėjusi jo kelionė po Europos sostines padėjo Ukrainai užsitikrinti daugiau Prancūzijos ir Vokietijos pažadų dėl karinės pagalbos prieš numatomą Ukrainos kontrpuolimą.

Tačiau NATO narės iki šiol atsisako siųsti Kyjivui modernių naikintuvų.

Vis dėlto R. Sunakas patvirtino, kad Britanija padės Ukrainai rengti „kovai pasirengusius pilotus“. Tai yra Londono paramos Kyjivui paketo dalis.

„Esame pasirengę įgyvendinti šiuos planus palyginti greitai“, – sakė jis žurnalistams.

R. Sunakas sakė, kad šią savaitę vyksiančiuose Europos Tarybos ir Didžiojo septyneto (G-7) susitikimuose jis kalbėsis su kitų šalių vadovais apie paramą lėktuvais.

Tuo tarpu jo biuras Dauningo gatvėje patvirtino, kad artimiausiais mėnesiais Britanija pasiųs šimtus oro gynybos raketų ir ilgo nuotolio atakos dronų, kurių veikimo nuotolis viršija 200 km, kad padėtų Ukrainai atremti Rusijos invaziją.

Praėjusią savaitę Britanija tapo pirmąja Vakarų šalimi, pasiūliusia Ukrainai ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų – „Storm Shadow“.

V. Zelenskis apkabino R. Sunaką, kai išlipo iš Karališkųjų oro pajėgų sraigtasparnio „Chinook“ Čekerse.

Prieš derybas V. Zelenskis tviteryje parašė, kad Britanija yra „lyderė plečiant mūsų pajėgumus sausumoje ir ore“.

R. Sunakas pažadėjo ilgalaikę Britanijos paramą Ukrainos saugumui.

„Tai lemiamas Ukrainos pasipriešinimo siaubingam agresijos karui, kurio ji nepasirinko ir neišprovokavo, momentas“, – teigiama premjero išplatintame pareiškime.

„Negalime jų [ukrainiečių] nuvilti“, – pridūrė jis. 

„Rusijos prezidento Vladimiro Putino agresyvaus karo priešakinės linijos nors ir yra Ukrainoje, tačiau lūžio ribos driekiasi visame pasaulyje“, – teigė R. Sunakas. 

„Visi esame suinteresuoti užtikrinti, kad Ukrainai viskas pavyktų, o V. Putino barbarizmas nebūtų apdovanotas“, – sakė JK ministras pirmininkas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode