Sprogimas

nusprendeNyderlandų Aukščiausiasis Teismas penktadienį nusprendė, kad neįkainojama Krymo aukso kolekcija turi būti perduota Ukrainai.

Tai naujausias žingsnis beveik dešimtmetį trunkančioje teisinėje kovoje.

„Skitų auksu“ vadinamos vertybės buvo paskolintos Allardo Piersono (Alardo Pirsono) muziejui Amsterdame prieš pat Maskvai 2014 metais aneksuojant Krymą.

Tiek Kyjivas, tiek keturi okupuotame pusiasalyje esantys muziejai reikalavo, kad vertybės būtų grąžintos jiems, tačiau Allardo Piersono muziejus pareiškė, kad to nedarys, kol teisėjas nenuspręs, kuriai šaliai jos turėtų atitekti.

„Allardo Piersono muziejus turi perduoti meno vertybes Ukrainos valstybei, o ne Krymo muziejams“, – pareiškė Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas.

„Šiuo sprendimu Aukščiausiasis Teismas užbaigė ginčą“, – sakoma Hagoje įsikūrusio teismo pareiškime.

Penktadienio sprendime pabrėžti ankstesni žemesnės instancijos Nyderlandų teismų sprendimai, kuriuose teigiama, kad vertybės turėtų būti grąžintos ne peticiją pateikusiems muziejams, o Kyjivui, kad jis jas saugotų „iki Krymo padėties stabilizavimo“.

Teisėjai teigė, kad Ukraina turi „teisėtą interesą saugoti savo kultūros paveldą“.

Nors Kyjivas ankstesnius jam palankius teismo sprendimus sveikino kaip pergalę, Maskva reagavo piktai ir vadino tai politiškai motyvuotu sprendimu, sukuriančiu pavojingą precedentą.

Ankstesni teismų sprendimai buvo priimti prieš Rusijai pernai pradedant didelio masto invaziją į Ukrainą.

Allardo Piersono muziejus teigė, kad kol kas nežino, kada vertybės bus grąžintos Ukrainai.

„Tai bus nuspręsta bendradarbiaujant su Ukraina“, – Nyderlandų naujienų tarnybai ANP sakė muziejaus pareigūnas.

Redaktorė Miglė Giri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode