Parama dėkojame




Sprogimas

„Senjoras“ – kokybiškos socialinės paslaugos ir Mažeikiuose

institNuo 2022 m. rugsėjo mėn. Mažeikių rajono savivaldybėje pagalbos į namus paslaugas pradėjo teikti ir nauji socialinių paslaugų teikėjai – VšĮ „Nacionalinis socialinės integracijos institutas“ pagal „Senjoro“ programą. Paslaugas pilnai arba dalinai finansuoja savivaldybė.

Asmenys ar šeimos, namuose prižiūrintys senyvo amžiaus artimuosius, neįgaliuosius, gali kreiptis pagalbos į gyvenamąją savivaldybę arba seniūniją dėl socialinių paslaugų savo artimajam ir sau. Iš pasirenkamų organizacijų galima rinktis Nacionalinio socialinės integracijos instituto „Senjoro“ programos socialines paslaugas.

Socialinė priežiūra – galimybė išsaugoti savarankiškumą

Ne pelno siekianti organizacija – VšĮ „Nacionalinis socialinės integracijos institutas“ – daugelį metų socialines inovacijas pritaiko įvairių pažeidžiamų visuomenės grupių gerovei kurti. „Programa „Senjoras“ orientuota į darbą su senesnio amžiaus žmonėmis, taip pat teikiame paslaugas ir negalią turintiems asmenims. Šias paslaugas pradėjome teikti, nes matome, kad dažno senjoro gyvenimas labai liūdnas ir net skaudus. Mūsų tikslas padėti senjorui bei parodyti jaunam žmogui, kad senatvė ir Lietuvoje gali būti gražesnė. Senatvė gali būti smagi – tai laikas, kurį gali skirti sau, kad dar daug ką gali nuveikti. Norime, kad senjorai bendrautų sėdėdami kavinėse, mėgautųsi kava, arbata ir džiaugtųsi gyvenimu, būdami ir brandaus amžiaus. Kurti tokias sąlygas, kad kiekvienas žmogus kuo ilgiau galėtų gyventi savo namuose“, – programos lūkesčiais dalijasi Senjoro“ programos vadovė Rugilė Bitautaitė, skatindama šia paslauga pradėti naudotis kuo ankstesnio amžiaus senjorus. „Individualios priežiūros darbuotojas tikrai nesirengia atimti savarankiškumo. Jo siekis yra suteikti senjorui galimybę tapti nepriklausomu nuo artimųjų pagalbos bei pradėti aktyviau gyventi. Socialinis darbuotojas gali teikti rekomendacijas, kaip pagerinti gyvenimo kokybę, tačiau senjoro ir jo šeimos žodis vis tiek bus galutinis“, – pasakojo programos vadovė.

Mažeikiuose – dvi paslaugų rūšys

Paslaugų gavėjų daugėja, nes daugėja ir senjorų. „Nacionalinės socialinės integracijos institutas“ veiklą plečia visoje Lietuvoje – šiuo metu „Senjoro“ programa, kuri veiklą pradėjo 2018 metais, paslaugas teikia 18 savivaldybių. Jomis naudojasi per 1 000 paslaugos gavėjų, kuriuos lanko per 200 individualios priežiūros darbuotojų. Mažeikiuose paslaugos teikiamos 29 klientams.

Mažeikiškiams, pagal „Senjoro“ programą teikiamos dviejų tipų paslaugos. Paslauga gali pasinaudoti tiek mieste, tiek kaimo vietovėse ar vienkiemiuose gyvenantys senjorai, neįgalieji. Pagalbos į namus paslaugomis (galima gauti iki 10 val. per savaitę) gali pasinaudoti ne tik senjorai, neįgalieji ir jų šeimos, bet ir kiti asmenys bei šeimos (laikinai dėl ligos ar kitų priežasčių savarankiškumo netekę asmenys). Kitą, dienos socialinės globos asmens namuose paslaugą (iki 10 val. per dieną, 7 dienas per savaitę), gali gauti suaugę asmenys su negalia ir senyvo amžiaus žmonės. Didesnėse savivaldybėse dar perkama viena paslauga – „Socialinis taksi“, teikiantis pavėžėjimo paslaugas. Ši paslauga suteikia galimybę nevaržomai judėti, tapti mobilesniais, gyventi aktyvų socialinį gyvenimą ir be rūpesčių pasiekti darbą, polikliniką, parduotuvę, įvairias įstaigas ir kt.

Pozityvios senatvės žingsniai

„Senjoro“ socialinės paslaugos padės senjorams kuo ilgiau savarankiškai tvarkyti savo buitį ir aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime. „Mūsų individualios priežiūros darbuotojai su senjorais užsiima veiklomis pagal aštuonių pozityvios senatvės žingsnių metodiką:

1. Fizinio aktyvumo palaikymas.

2. Rūpinimasis sveika mityba.

3. Namų tvarkymas ir jaukumo kūrimas.

4. Higienos palaikymas ir išvaizdos puoselėjimas.

5. Skaitmeninio raštingumo mokymas.

6. Pagalba įsitraukiant į socialinį gyvenimą.

7. Užsiėmimas kultūrinėmis veiklomis.

8. Senjoro motyvacijos stiprinimas.

Taigi jie ne tik padeda senjorams buityje, bet ir drauge su jais mankštinasi, įsitraukia į kultūrinį gyvenimą, skiria dėmesio jų išvaizdos puoselėjimui, padeda atrasti naujus hobius, lydi į gydymo įstaigas, eina drauge apsipirkti, kviečia virtuvėje kartu išbandyti sveikesnius receptus bei kuria jaukesnę aplinką namuose“, programos privalomumus vardijo R. Bitautaitė.

Ar brangios paslaugos

Dėl įsisenėjusių mitų socialinės paslaugos į senjoro namus dažnai prilyginamos „prabangos prekėms“. „Dauguma jų ir artimųjų net nežino, kad miesto savivaldybė gali pilnai arba dalinai finansuoti socialinę priežiūrą senjoro namuose“, – pasakoja „Senjoro“ projekto vadovė.

Socialinių paslaugų kainos žmonėms nustatomos individualiai, pagal savivaldybės nustatytus tarifus. Kaina priklauso nuo asmens pajamų arba jo pensijos. Kuo pensija mažesnė, tuo paslaugos pigesnės, jei žmogus gauna minimalias pajamas, jis dažniausiai už paslaugas išvis nemoka. Kaina taip pat skirtingai apskaičiuojama priklausomai nuo to, ar senjoras gyvena vienas ar šeimoje.

Į pagalbą šeimos nariams

Šeimos nariai ir giminaičiai – tai labai svarbus ramstis vyresnio amžiaus žmonėms, kurie nuoširdžiai gali padėti senjorui kasdienėje veikloje. Tačiau pašnekovė ragina senjoro šeimos narius nepamiršti: svarbu rūpintis kitais, bet taip pat svarbu pasirūpinti savimi.

„Socialinės paslaugos suteikia galimybę senjorui su mylimais žmonėmis leisti laiką ne vien sukantis buityje, bet daugiau dėmesio skirti kokybiškam poilsiui drauge – ar tai būtų išvyka, savaitgalio pietūs, o gal ilgesnis pokalbis prie arbatos puodelio. Dėl to savivaldybės finansuojamą socialinę priežiūrą gali gauti ir tie senjorai, kurie nėra vieniši. Viena iš priežasčių – galimybė juos prižiūrintiems artimiesiems lygiagrečiai skirti laiko sau. Tai labai svarbu, nes senjoro priežiūros atsakomybę prisiėmęs artimasis dažnai atsisako savo pomėgių, darbų, miego, mankštos, rūpinimosi sveikata. Ilgainiui tai iššaukia nerimą, perdegimą bei gali sukelti daugiau emocinių ir fizinių pasekmių“, – teigė programos vadovė.

Kartais senjorai ar netgi jų artimieji gėdijasi kreiptis pagalbos, nes mano, kad tai yra silpnumo požymis. Tačiau „Senjoro“ programos vadovė teigia, kad pagalbos prašymas – tai vienas stipriausių ir drąsiausių dalykų, ką žmogus gali padaryti. „Senjoro priežiūra namuose – tai prieinamas būdas suteikti vyresniam mylimam žmogui pagalbą, kurios jis nusipelnė, taip pat juo besirūpinantiems artimiesiems žengti svarbų žingsnį link laiko skyrimo sau – darbui, sveikatai bei pomėgiams, kurie padeda atsipalaiduoti ir nuraminti mintis“, – pasakojo R. Bitautaitė.

Pasak projekto vadovės, viskas daroma, kad paslaugos gavėjas, jo artimasis būtų patenkintas teikiamomis paslaugomis. Tai įgyvendinti padeda empatiški individualios priežiūros darbuotojai. Visi sugeba padėti apsipirkti, apsitvarkyti, bet turėti širdį tam darbui – norėti padėti senjorams, neįgaliesiems ir gebėti rasti su jais bendrą kalbą duota ne kiekvienam. „Prisiderindami prie paslaugos gavėjo poreikių sudaromas lankstus grafikas. Žinoma, atsižvelgiama ir į darbuotoją – šis darbas nuolatinis kompromisų ieškojimas. Patenkinti klientų poreikius ir maksimaliai užtikrinti darbo sąlygas darbuotojams. Mūsų tikslas kurti gražią senatvę, teikti kokybiškas paslaugas“, – teigė „Senjoro“ programos vadovė.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode