Parama dėkojame




Baltijos šalys išreiškė susirūpinimą TOK pozicija dėl rusų, baltarusių atletų olimpiadoje

pozicijaBaltijos šalių užsienio reikalų ministrai laiške Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK) išreiškė susirūpinimą dėl rekomendacijų leisti atletams iš Rusijos ir Baltarusijos kitąmet vykstančiose olimpinėse žaidynėse Paryžiuje varžytis po neutralia vėliava.

Anot užsienio reikalų ministerijos, bendrame ministro Gabrieliaus Landsbergio, estų diplomatijos vadovo Marguso Tsahknos (Marguso Cahknos) bei laikinai užsienio reikalų ministro pareigas einančio Latvijos premjero Krišjanio Karinio laiške TOK prezidentui Thomasui Bachui (Tomui Bachui) pabrėžiama, kad Rusijos bei Baltarusijos karo prieš Ukrainą kontekste tokia Komiteto pozicija yra nepriimtina ir nepateisinama.

„(...) mums didelį susirūpinimą kelia TOK rekomendacija atverti kelią sportininkams iš Rusijos ir Baltarusijos dalyvauti tarptautinėse varžybose prisidengus neutralumo skraiste. Toks požiūris nepateisinamas, nes Rusija ir jos bendrininkė Baltarusija toliau vykdo žiaurų karą prieš Ukrainą, siekdamos ištrinti suverenią, olimpinėse žaidynėse dalyvaujančią tautą“, – rašoma jame.

Laiške teigiame, jog negalima ignoruoti fakto, kad varžydamiesi po neutralia vėliava, sportininkai iš Rusijos ir Baltarusijos yra remiami ir išlaikomi šių šalių vyriausybių bei verslų, remiančių dabartinius šių valstybių režimus.

„Be to, pastarųjų metų praktika rodo, kad Rusija išnaudoja „neutralių” savo sportininkų buvimą tarptautinėse varžybose savo valstybinėje propagandoje, kuri apima agresoriaus kariuomenės šlovinimą ir skatina karių verbavimą“, – pabrėžiama laiške.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pranešime šalies diplomatijos vadovas G. Landsbergis pabrėžė, kad Rusijai užpuolus Ukrainą „turime pripažinti faktą, kad agresorių valstybių sporto bendruomenės yra įsitraukusios į karą“.

„Nepaisant to, kad sportininkai nori varžytis po neutralia vėliava, bet juos išlaiko Rusijos ir Baltarusijos verslai, remiantys Rusijos vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje”, – teigia G. Landsbergis.  

TOK vadovas T. Bachas trečiadienį oficialiai pakvietė 203 šalis dalyvauti po metų prasidėsiančiose Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, bet tarp pakviestųjų nėra Rusijos ir Baltarusijos.

Liepos viduryje jis pareiškė, kad nei Rusija, nei jos invaziją į Ukrainą remianti Baltarusija nebus pakviestos kaip delegacijos, tačiau TOK paliko galimybę šių šalių sportininkams 2024-ųjų vasaros olimpinėse žaidynėse varžytis neutraliu statusu.

„Rusijos agresija prieš Ukrainą ir jos vykdomi karo nusikaltimai šiurkščiai pažeidžia Jungtinių Tautų chartiją ir pagrindinius olimpinio judėjimo principus, todėl ministrai savo laiške ragina TOK ginti olimpinę chartiją bei persvarstyti požiūrį dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo artėjančiose olimpinėse žaidynėse“, – rašoma ministrų laiške.

Anot kreipimosi, šiuo metu nėra pagrįsta švelninti bet kokias priemones prieš Rusiją ir Baltarusiją. Taip pat pastebima, kad dėl Rusijos agresijos karo prieš Ukrainą „žuvo šimtai Ukrainos sportininkų, o Ukrainos sporto objektai buvo sunaikinti arba sugadinti per tyčinius išpuolius prieš civilinę infrastruktūrą“. 

„Todėl raginame TOK (...) laikytis savo pačios nustatytų ribojamųjų priemonių tol, kol Rusija tęs neišprovokuotą, nepagrįstą ir neteisėtą agresijos karą, ir neleisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į olimpines žaidynes jokiu statusu“, – teigia Baltijos šalių ministrai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode