Marcinkevičius




„DS-1“ nutraukė sutartį su „Alvora“ dėl „Orlen Lietuvos“ rekonstrukcijos

orlenInžinerinių sistemų statybos bendrovė „DS-1“ nutraukė dešimčių milijonų eurų vertės jungtinės veiklos sutartį su teisėsaugos akiratyje atsidūrusia energetikos objektų statybos bendrove „Alvora“ modernizuojant naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ gamyklą Mažeikiuose. 

Apie tai BNS patvirtino „DS-1“ vadovas Vykintas Belickas. „Alvora“ situacijos nekomentuoja. 

„Sutartis yra nutrūkusi, mes šitame projekte nebesame ir jokiu formatu su „Alvora“ daugiau jame nebūsime“, – BNS teigė V. Belickas. 

Kas ir kodėl inicijavo sutarties nutraukimą, „DS-1“ vadovas nenurodė motyvuodamas konfidencialumu. 

80 mln. eurų vertės užsakymą modernizuojant „Orlen Lietuvos“ gamyklą „Alvora“, taip pat stačiusi strategiškai svarbų Lietuvos ir Lenkijos magistralinį dujotiekį (GIPL), gavo šiemet balandį – sutartį dėl inžinerinių sistemų ir energetikos infrastruktūros įrengimo su ja pasirašė projekto generalinė rangovė Didžiosios Britanijos „Petrofac“.

Pastaroji situacijos BNS nekomentavo: „Dėl bet kokios su „Alvora“ ar jos subrangovais susijusios informacijos reikėtų kreiptis tiesiogiai į šią įmonę“.  

Su „Alvoros“ vadovu Martynu Pargaliausku BNS susisiekti šią savaitę nepavyko.

„Alvora“ kartu su „DS-1“ gamykloje įsipareigojo surinkti 1,48 tūkst. tonų svorių reaktorių, jį instaliuoti, taip pat suvirinti per 100 km įvairaus skersmens vamzdyno, pakloti daugiau kaip 600 km elektros kabelių, sumontuoti virš 4 tūkst. tonų metalo konstrukcijų ir atlikti kitus darbus.

„Orlen Lietuvos“ atstovė Kristina Gendvilė BNS sakė, jog projektas vyksta pagal grafiką – kitą savaitę reaktorius bus keliamas ir statomas į jam numatytą vietą. 

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija ir Vyriausybė „Alvorai“ rugsėjį neleido statyti maždaug 100 mln. eurų vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) radioaktyvių trumpaamžių atliekų paviršinio atliekyno. 

Teisėsauga šiuo metu aiškinasi, ar GIPL rangovė „Alvora“ projekte naudojo rusiškas detales: manoma, kad įmonė susirado kelias Europos bendroves, kad po jų išduotais kokybės sertifikatais galėtų paslėpti Rusijos koncerno „ChelPipe“ įmonės pagamintas ir „Alvorai“ jau galimai parduotas detales. „Alvora“ šiuos įtarimus neigia.

Apie tai, kad pernai gegužę atidarytame GIPL galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės, birželį paskelbė kartu su kelių šalių partneriais tyrimą atlikęs portalas „15min“. 

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija 2019 metais sandorį su „Alvora“ leido pasirašyti „su labai aiškiomis rekomendacijomis dėl galimų rizikų suvaldymo priemonių“. „Alvora“ tuo metu dirbo Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje, čia ji turėjo antrines įmones. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode